Wat is Roy-data? Wij leggen het uit!
Je hebt er misschien wel eens van gehoord bij het aanvragen of beëindigen van een autoverzekering: Roy-data. Het is een afkorting van de royementsverklaringen-database van de Stichting Efficiënte Processen Schadeverzekeraars (Stichting EPS). In deze database wordt het aantal schadevrije jaren bijgehouden van iedereen die een autoverzekering heeft. Tot en met 2007 ontving iedereen die zijn autoverzekering beëindigde alleen een papieren royementsverklaring, tegenwoordig worden die gegevens dus ook digitaal bijgehouden. En dat scheelt een hoop administratieve rompslomp!
Roy-data vervangt royementsverklaring
Een royementsverklaring is eigenlijk niet meer dan een schriftelijke verklaring van de verzekeraar met het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd. Die schadevrije jaren zijn belangrijk omdat je hiermee korting krijgt op je autoverzekering: hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger de korting op de verzekeringspremie. Als je nooit schade claimt kan je korting in sommige gevallen wel oplopen tot 80 procent! Aan de andere kant geldt ook dat je bij een schadeclaim wordt teruggezet in het aantal schadevrije jaren. Alle verzekeraars houden daarbij dezelfde tabel aan: als je een schade claimt val je 5 jaar terug! Dit systeem heet daarom ook wel het bonus-malus systeem en vandaar dat de royementsverklaring ook wel bonus-malus verklaring heet. Je kan het vergelijken met een ladder: hoe hoger je klimt op de ladder hoe meer korting. Maar je kan dus ook weer dalen op de ladder als je een schade claimt. Die royementsverklaring is nu vervangen door Roy-data
Royementsverklaringen-database van de Stichting EPS
Tot en met 2007 gebruikte verzekeringsmaatschappijen een papieren royementsverklaring. Bij het stopzetten van een autoverzekering werd de verklaring per post opgestuurd. Bij het aanvragen van een nieuwe autoverzekering kon je dit document gebruiken om je aantal schadevrij jaren, en daarmee je korting, door te geven aan de nieuwe verzekeraar. Voor de invoering van Roy-data ging alles dus per post, en omdat de royementsverklaring maar één keer werd verschaft kon dit tot problemen leiden wanneer de verklaring zoekraakte. Je kon dan immers moeilijk aantonen hoeveel schadevrije jaren je had opgebouwd. Na 2007 is besloten om over te gaan op een digitaal systeem voor het bijhouden van het aantal schadevrije jaren. Dit systeem is Roy-data geworden, de royementsverklaringen-database van de Stichting EPS. Alle verzekeraars hebben toegang tot deze database. Wanneer je van autoverzekering verandert krijg je dus (soms) niet alleen een royementsverklaring thuisgestuurd, de nieuwe verzekeraar kan in Roy-data ook meteen zien hoeveel schadevrije jaren je bij de vorige verzekeraar hebt opgebouwd.
Wat heb je aan Roy-data?
Het is duidelijk dat Roy-data een heleboel administratief gedoe voorkomt. Verzekeringsmaatschappijen versturen soms nog per post een royementsverklaring en ze houden de gegevens over schadevrije jaren bij in een digitale database. De gegevens zijn hierdoor altijd veilig beschermd en kunnen dus ook niet zoekraken zoals dat met een papieren document in de post of bij je thuis wel kan gebeuren. Zo weet je zeker dat het aantal schadevrij jaren altijd juist wordt bijgehouden, en dat je dus ook de korting ontvangt op je nieuwe autoverzekering die hierbij hoort. Overigens is het nog wel belangrijk om te weten dat de korting die je krijgt per verzekeraar verschilt. Het is dus niet zo dat iedereen dezelfde korting hanteert op basis van het aantal schadevrije jaren. Dit systeem is in theorie gunstig voor de consument omdat het de concurrentie aanwakkert en de prijzen laag houdt.
Kan ik Roy-data zelf raadplegen?
Als je wil weten hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd dan kan je Roy-data raadplegen. Dit geldt echter alleen voor oude schadevrije jaren, dus de jaren die zijn opgebouwd bij vorige verzekeraars. Roy-data wordt namelijk pas bijgewerkt als je de autoverzekering stopzet. Pas dan vult je huidige verzekeraar de schadevrije jaren in die je daar hebt opgebouwd. Heb je al 10 of 20 jaar dezelfde autoverzekering dan heeft het raadplegen van Roy-data niet veel toegevoegde waarde. Heb je recent een autoverzekering afgesloten? Dan kan het wel interessant zijn om Roy-data te raadplegen. Hiervoor moet je online een verzoek indienen, samen met een kopie van je legitimatie. Als je wilt weten hoeveel schadevrije jaren je bij je huidige verzekeraar hebt opgebouwd dan kan dat dus niet via Roy-data, hiervoor kan je direct contact opnemen met je verzekeringsmaatschappij.
Geen gegevens in Roy-data
In principe werkt een verzekeraar jouw aantal schadevrije jaren pas bij in Roy-data als je de verzekering stopzet. De nieuwe verzekeraar kan die bijgewerkte gegevens dan raadplegen zonder dat je een royementsverklaring nodig hebt. Alleen, soms kan het gebeuren dat er geen gegevens of oude gegevens staan in Roy-data. Dit kan gebeuren als je al heel lang dezelfde verzekering hebt, of als de database nog niet is bijgewerkt. Verzekeraars hebben namelijk 6 maanden de tijd om Roy-data bij te werken nadat een autoverzekering is stopgezet. Bij vragen hierover is het dus altijd verstandig om met je oude verzekeraar contact op te nemen.
Schadevrij jaren in Roy-data beperkt geldig
Ga je je auto verkopen? Dan zal je ook je autoverzekering willen stopzetten. Als je plannen hebt om daarna weer een andere auto te kopen, wacht dan niet te lang. De schadevrije jaren in Roy-data zijn namelijk beperkt geldig nadat een autoverzekering is stopgezet! Verzekeraars gaan hiermee verschillend om. Sommige verzekeringsmaatschappijen houden een termijn aan van 1 jaar, terwijl bij anderen pas na 3 jaar de opgebouwde schadevrije jaren niet meer geldig zijn.