Wat doet de herfst met je auto?
Vorige week is de herfst dan toch echt begonnen. De herfst is een onstuimig seizoen: vallende blaadjes, laagstaande zon, oktoberstormen, dalende temperaturen, windhozen en regen, heel veel regen. Vervelend, maar wat betekent die weersomslag voor je auto?
Je zou het misschien nu nog niet zeggen, maar de herfst verovert Nederland weer heel langzaam. Elke dag is het iets later licht en eerder donker, iets waar wij automobilisten maar moeilijk aan kunnen wennen. Na de eerste echte herfstdagen snakken we alweer naar een manier om die gure dagen te ontvluchten. Wist je wel dat het voor je auto ook alles behalve een leuk seizoen is? Het is zelfs het seizoen waarin je auto de meeste schade oploopt.
Kleurrijke herfstmantel
Hoe zit het ook alweer met de herfst? Voor de weerkundigen onder ons begint de herfst op 1 september. Meestal staat op 23 september de zon precies boven de evenaar en start dan de astronomische herfst, maar officieel gaat de herfst in op de 21e. Kortom, in september start een echt overgangsseizoen waarin het zowel zomers als winters kan aanvoelen. En dat ontgaat je auto niet. Kenmerkend voor de herfst zijn de bomen die hun blad verliezen. De eerste herfststormen dienen zich aan en de weg krijgt een dik tapijt van vers gevallen bladeren. Een mooi gezicht, maar vallende blaadjes kunnen onder de carrosserie gaan zitten en door rotting zelfs de binnenkant aantasten. Liggen er bladeren op je auto? Haal deze dan regelmatig weg om schade te voorkomen. De zuren van de bladeren kunnen de lak van je auto aantasten.
Weersinvloeden
Afgewaaide takken, omgevallen bomen en rondvliegende objecten als dakpannen kunnen in de herfst flinke schade aanrichten. Bovendien is oktober de maand dat kastanjes rijp worden en van de boom vallen. Als je net met je auto onder een kastanjeboom geparkeerd staat, kan een lelijke barst in je ruit het gevolg zijn. Een alternatieve parkeerplaats en rijroute zoeken met zo weinig mogelijk bomen is geen slecht idee.
Soms zijn wegen veranderd in een rivier en daar kan je auto niet goed tegen. Waar moet je op letten als je door een plas scheurt? Een motor zuigt normaal lucht op, maar als je door een plas rijdt zuigt hij water op. Het verschilt per auto waar die luchtzuiger zit. Bij een hele hoge auto, zoals een Jeep of een Land Rover, zit die vaak hoger. En water in je motor kan grote gevolgen hebben. De motor ‘perst’ normaal de opgezogen lucht samen, maar het water kan hij niet verwerken. Daarmee kan de motor behoorlijk beschadigd raken. Ook de stuurbekrachtiging en de dynamo kunnen uitvallen. De buien die in de herfst ons land teisteren laten veel regenwater achter, maar ze gaan soms ook gepaard met grote hagelstenen. Hagel is een grote boosdoener van schade aan auto’s in de herfst. De hagelstenen kunnen lelijke deuken en krassen veroorzaken. Parkeer je auto zo veel mogelijk onder een dak, bijvoorbeeld een garage of carport. In de herfst kan de eerste nachtvorst zich aandoen. Vorst aan de grond kan dan voor verraderlijk situaties op de weg zorgen, omdat we onze rijstijl moeten aanpassen aan het weer. De dalende temperaturen kunnen ook voor haperende auto’s en lege accu’s zorgen. Je auto heeft misschien niet direct hinder van mist, maar wij als automobilisten wel. In Nederland kennen we per jaar zo’n 40 mistdagen, waarvan de meeste in de herfst voorkomen. Mist in combinatie met de opkomende zon is funest om in te rijden. Wanneer de zon nog laag staat, kun je als bestuurder al snel van de weg raken. Het zijn omstandigheden waar je zelf weinig aan kunt doen, maar je moet wel alert blijven.
Hoe druilerig sommige herfstdagen ook mogen zijn, de herfst brengt ook veel moois met zich mee. Wanneer de zon schijnt is het heerlijk om van de prachtig gekleurde herfstbladeren te genieten. Stap dus ook in de herfst eens op de fiets om van dit mooie seizoen te genieten. Dan moet het natuurlijk niet regenen of stormen.