Verschillende brandstoffen

De meestgebruikte brandstoffen zijn benzine en diesel. Maar ook LPG, waterstof, elektrisch en hybrides zie je regelmatig. Iedere brandstof heeft zijn eigen specifieke voor- en nadelen. Welke brandstof is voor jou het best geschikt? Dat leggen we je hieronder uit.


Benzine

De meeste auto’s rijden op benzine. Het voordeel is dat een nieuwe benzineauto goedkoper is in aanschaf dan een dieselauto. De benzinemotor is relatief lichter in gewicht, waardoor ze goedkoper zijn in wegenbelasting. Nadelen van benzineauto’s zijn dat het een dure brandstof is en het verbruik is relatief hoog. Het onderhoud van een benzinemotor valt normaliter wat goedkoper uit.


Waar staat E10 voor?

90% van de auto’s kan op E10 rijden. Alleen oude auto’s kunnen dit niet en moeten E5 tanken. Twijfel je welke benzine je auto nodig heeft? Dan bestaan er verschillende websites waar je kan checken welke benzine jouw auto nodig heeft. E10 betekent dat deze brandstof voor 10% uit bio-ethanol bestaat. Deze stof is gemaakt van plantaardige stoffen en zorgt ervoor dat de CO2-uitstoot verminderd wordt, voor een beter milieu.


Diesel

Ook rijden er nog veel auto’s op diesel. Vroeger was de keuze makkelijk, als je verre afstanden maakte, nam je een dieselauto. Dit kwam doordat de dieselbrandstof goedkoop was en de auto’s zuinig zijn. Een voordeel is dus dat de auto zuinig is, maar een nadeel is dat de CO2 uitstoot een stuk hoger is door de zwaardere motor. Diesels stoten meer stikstof en fijnstof uit dan benzineauto's, daarmee zijn ze minder milieuvriendelijk en moet je meer wegenbelasting betalen.


LPG

LPG is geen vloeistof, maar een gas. Het wordt ook wel autogas genoemd. Een voordeel van deze brandstof is dat de prijs een stuk lager ligt dan die van de diesel en benzine. Ook is het beter voor het milieu. Dit komt doordat er bij de verbranding van het gas minder CO2 wordt uitgestoten. LPG belast de motor meer dan andere brandstoffen. Dit komt doordat het gas niet de motor kan smeren en koelen, wat een vloeibare brandstof dus wel doet. De gastank wordt in de kofferbak geplaatst, dit neemt veel plek in. 


Elektriciteit

Eigenlijk is elektriciteit geen brandstof, maar een vorm van energie. Er rijden steeds meer mensen op elektriciteit. De voordelen van elektrisch rijden zijn dat je geen wegenbelasting hoeft te betalen en ook zijn de energiekosten een stuk lager. De nadelen van elektrisch rijden zijn dat de aanschaf van een elektrische auto een stuk duurder is dan die van een diesel of benzineauto. De auto laad je op met een stekker, niet iedereen heeft hier de mogelijkheid voor en het opladen duurt een stuk langer dan tanken.


Hybride

Een hybride auto is een combinatie van twee motoren, een normale verbrandingsmotor in combinatie met een elektromotor. Tijdens het rijden wordt de accu opgeladen door een generator. De brandstofmotor wordt geholpen door de elektromotor, op deze wijze wordt het rendement optimaal gebruikt. Een hybride auto is doorgaans milieuvriendelijk en je betaald minder wegenbelasting. Als je veel korte stukken rijdt en het gaspedaal niet te diep intrapt is een hybride interessant omdat je dan met name op de accu rijdt.


Plug-in Hybride

Een plug-in hybride (PHEV) werkt volgens hetzelfde hybride principe, met twee verschillen. De accu is wat groter, zodat je veel meer kilometers volledig elektrisch kan rijden, en kunt opladen met een laadpaal. Wie regelmatig zijn plug-in hybride oplaadt kan veel minder benzine of diesel verbruiken. Rij je veel korte stukken, dan kun je zelfs het grootste deel van de tijd elektrisch rijden.


Waterstof

Ook wordt er tegenwoordig gesproken over waterstof als brandstof. Waterstof kun je tanken als gas en kost dus minder tijd dan het opladen van een elektrische auto. Als de waterstof getankt is zet de brandstofcel de waterstof om in elektriciteit. Dit is beter voor het milieu en gemakkelijker dan een elektrische auto. Er zijn alleen nog weinig auto’s die op waterstof rijden en er zijn maar een paar waterstoftankstations.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands