Truttig rijden is zuinig, en nog 5 andere feiten en fabels
Zuinig autorijden heb je zelf in de hand. Aan de verzekering, belasting en het nodige onderhoud van de auto ontkom je niet, maar hoe vaak jij je brandstoftank bijvult, bepaal je uiteindelijk zelf. Fietsen is natuurlijk het zuinigste als je van A naar B moet, dat is een feit. Maar er zijn ook genoeg onwaarheden in de wereld. Kan jij fabels van feiten onderscheiden?
Is een automaat zuiniger dan een schakelauto? Is het goed om je auto stationair warm te laten draaien? Er zijn mensen die er een sport van maken om zo zuinig mogelijk te rijden, maar besparen zij in werkelijkheid wel op brandstof? Lees hier enkele feiten en fabels rond zuiniger rijden.
Fabel: Een schakelauto is zuiniger dan een automaat
Een automaat is in de meeste gevallen duurder in aanschaf dan een schakelbak, een schakelauto is op zijn beurt weer zuiniger in verbruik dan een automaat. Dat was tenminste altijd het geval. Met de huidige mogelijkheden in techniek liggen de verbruikscijfers steeds dichter bij elkaar. Een automaat is nu ook prima in staat het motorvermogen optimaal te benutten. In specifieke situaties, bijvoorbeeld tijdens het rijden in de bergen, is het zelf schakelen vaak efficiënter. Automaten krijgen steeds vaker de mogelijkheid te wissen naar handmatig schakelen. Bij een toerental van 2000 tot 2500 naar een hogere versnelling schakelen is volgens de regel zuinig.
Fabel: Slomer rijden om te besparen
Veel mensen denken dat ze langzamer moeten rijden om brandstof te besparen. Rijd jij bewust slomer en schaam je je diep van binnen voor je truttige rijgedrag? Stop daar dan meteen mee. Het is namelijk een fabel dat je zuiniger rijdt als je langzamer rijdt. Je bent juist sneller en zuiniger als je bewuster rijdt en beter anticipeert op het overige verkeer.
Feit: Niet remmen, maar rollen
Rijd jij zo ver mogelijk door om vervolgens hard op de rem te trappen of laat jij je auto uitrollen? Deed je dat laatste al? Dan vertellen we jou niets nieuws als we zeggen dat je nauwelijks brandstof verbruikt als je vroegtijdig het gas loslaat. Veel zuiniger dan op het laatste moment flink te moeten remmen. Je kan zelfs in een file rollen in plaats remmen. Zorg voor wat afstand ten opzichte van de auto voor je en laat het gas los, laat de auto een stukje rollen, schakel terug en trap waar nodig langzaam het gaspedaal in om je gewenste snelheid te houden.
Fabel: De motor stationair laten warmdraaien is beter dan meteen wegrijden
Vooral in de winter zien we het: mensen die hun auto starten en vervolgens nog uitgebreid gaan ontbijten of alle ramen gaan krabben. Misschien doe je het zelf ook wel, maar als je dat doet omdat dit zuiniger zou zijn dan ben je voor de gek gehouden. Integendeel. Dit is niet alleen slecht voor de motor, maar je auto stationair laten warmdraaien kost je uiteindelijk meer brandstof. Het wordt ook niet voor niks aangeraden om de motor af te zetten als je voor de brug of in de file staat te wachten. Het starten van je motor kost namelijk net zo veel brandstof als wanneer je acht seconden je motor te laten draaien. Acht seconden!
Feit: Apparatuur is de grootste brandstofverbruiker
Heb je airco in de auto? Fijn als het ijskoud of snikheet buiten is, maar zet de airco niet bij elke rit aan. Door de airco neemt het brandstofverbruik toe met tien procent. Je ramen openen helpt wat dat betreft ook niet. Open ramen verstoren de stroomlijn en dat leidt tot 5 tot 10 procent meer brandstofverbruik. Cruise control is een hulpmiddel waar je wel zuiniger door gaat rijden. Schakel cruise control in als je een langere afstand moet afleggen. Het is namelijk beter om continu 120 km/uur te rijden dan te rijden met een onregelmatige snelheid. Cruise control kan de snelheid van een auto veel beter constant houden dan welke geoefende bestuurder ook. Wist je wel dat het gewicht van de auto ook tot een hoger brandstofverbruik kan leiden? Elke tien kilo betekent 0,1 liter meerverbruik per 100 kilometer. Verwijder alles wat op of aan je auto is bevestigd, zoals een dakkoffer of fietsenrek, en vervoer niet onnodig veel bagage. Tip: maak gebruik van de boordcomputer. Deze kan vaak goed het (gemiddelde) brandstofverbruik weergeven waardoor je een snelle terugkoppeling hebt over je rijstijl op dat moment.
Feit: Met fietsen bespaar je het meest
Een inkoppertje, maar je bespaart natuurlijk het meest door die auto te laten staan en op de fiets te springen, vooral bij afstanden van maximaal vijf kilometer. Op korte stukken verbruikt de auto veel brandstof. Dat komt omdat de auto de motor dan steeds moet opwarmen en afkoelen. Heb je toch echt een auto nodig? Koop er dan het liefst één uit 2002 of jonger. In 2001 zijn nieuwe normen ingegaan, waardoor de auto’s van na die periode veel zuiniger zijn dan de oudere auto’s. Heb jij nog handige feitjes of grappige fabels? Weet je hoe je op andere manieren zuinig kunt rijden of heb je meer alternatieven? Deel ze dan.