In de slip, en dan?

Stel: je rijdt nietsvermoedend op de weg en je merkt dat je gaat slippen. Wat moet je doen? Rustig blijven. Maar wat doe je? Je natuurlijke reactie is waarschijnlijk remmen en flink aan het stuur trekken, maar dat is precies wat je juist niet moet doen!

Wat je wel moet doen lees je in de ikwilvanmijnautoaf.nl korte online slipcursus. Handig voor de komende wintermaanden om veilig op de weg te zitten.

Je auto kan op twee verschillende manieren in de slip raken. Onderstuur wordt ook wel voorwielslip genoemd. Bij deze slip blokkeren je voorwielen en wordt de bocht die je maakt groter. Bij overstuur, ook wel achterwielslip genoemd, breekt de achterkant van de auto uit en wordt de bocht ineens een stuk krapper.

Als je merkt dat je gaat slippen en je auto uit de bocht wilt glijden, kan je proberen je auto weer onder controle te krijgen, door deze lessen op te volgen.


Les 1. Trap niet vol op de rem

Het laatste wat je moet doen - of liever gezegd: wat je gewoon helemaal niet moet doen - is vol op de rem trappen als je in de slip raakt. Als je dat doet blokkeren je wielen en verlies je alle controle, want ook sturen kan dan niet meer. Die boom waar je op afgaat kun je dan echt niet meer ontwijken.


Les 2. Laat het gas rustig los

Laat, zodra je merkt dat je gaat slippen, je gas rustig los. Daarmee komt er meer druk op de voorwielen en dat zorgt er voor dat je auto vanzelf weer grip krijgt. Extra gas geven helpt niet en hierdoor krijgen je banden niet meer grip. In les vier staat wat je juist wel kunt doen om sneller uit de slip te komen.


Les 3. Trap de koppeling in

Een van de dingen die je wél kunt doen tijdens een slippartij is de koppeling intrappen. Daarmee gaan je wielen vrij bewegen en kun je door rustig bij te sturen je auto weer uit de slip krijgen. Trap alleen de koppeling in, les 1 en les 2 gelden nog steeds!


Les 4. Rustig sturen

Het voelt niet natuurlijk, maar als je auto in een voorwielslip raakt en naar links wegglijdt moet je ook naar links sturen. Op die manier krijgen de banden sneller grip en kun je rustig de auto in de juiste richting sturen. Trek vooral niet te hard aan het stuur als je wegglijdt. Doe je dit wel, dan zal de auto zijn eigen weg vervolgen en wordt het alleen maar moeilijker om je auto weer onder controle te krijgen. Bij achterwielslip moet je juist rustig tegensturen om de auto weer in het gareel te krijgen.


Les 5. Kijk niet naar het gevaar

Als je in de slip dreigt te komen, probeer dan rustig te blijven. Als je tijdens het slippen in een bepaalde richting wordt gestuurd waar je niet wilt zijn, moet je daar niet naar kijken. Kijk altijd naar het punt waar je naartoe wilt gaan. Als je naar de boom in de berm blijft staren is dat ook precies waar je eindigt.

Bovenstaande lessen vormen een goede basis, maar hiermee is het nog moeilijk voor te stellen hoe het in het echt zal gaan. Door het in de praktijk te brengen krijg je veel meer zelfvertrouwen en reageer je ook natuurlijker als je in de slip raakt. Je kunt zelfs korting krijgen op je autoverzekering als je een slipcursus hebt gevolgd. Verzekeringsmaatschappijen hebben namelijk onderzocht dat mensen die een slipcursus hebben gevolgd 25 procent minder schade veroorzaken. Met de juiste kennis voorkom je niet alleen dat je schade rijdt, je kunt er dus ook nog geld mee besparen.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands