Loeiende sirenes en blauw zwaailicht... Wat nu?
De auto voor je mindert vaart vanwege een T-splitsing. Wanneer je bijna stilstaat zie je in je achteruitkijkspiegel een ambulance met loeiende sirenes aankomen. Toch draait de auto voor je de weg op waardoor de ambulance geen kant meer op kan. Een hufter, of handelde de automobilist verkeerd door een paniekreactie?
Wat doe je als je plotseling hulpdiensten onderweg tegenkomt? Voordat wij je tips geven hoe je moet handelen in zulke stressvolle situaties, willen we je er alvast op wijzen dat er heel wat problemen voorkomen kunnen worden door rustig te blijven en vooral geen onverwachte manoeuvres uit te halen. Plotseling remmen, door rood rijden en uitwijken op een fietspad is niet verstandig als je bedenkt dat je hiermee jezelf en anderen in gevaar kan brengen. Uit onderzoek is al eens gebleken dat de meerderheid denkt te weten hoe te reageren, maar vaak schieten we toch te kort. Hoe is jouw kennis? Test het hier!
Situatie: Verkeerslichten
Misschien heb je er nooit over nagedacht, maar wist je wel dat een ambulance alleen een voorrangsvoertuig is als hij met sirene en blauw zwaailicht rijdt? Zonder sirene en zwaailicht moet hij zich aan de gewone verkeersregels houden. Je nadert verkeerslichten, remt en komt uiteindelijk vlak voor de witte streep tot stilstand. Wel zo netjes als je het eerste voertuig in de rij bent, op die manier kunnen er meer auto’s aansluiten, toch? Maar, terwijl het verkeerslicht nog op rood staat, komt er een hulpdienst aan. En nu? Wat kan je nog doen? Je hebt jezelf helemaal klem gereden doordat je bent doorgereden tot aan de witte streep, dus je kan geen kant op. Eigenlijk mag je de witte streep niet over, maar je besluit dit toch te doen. Alleen op die manier kan jij immers plaats maken voor het voorrangsvoertuig.
Wat je zou moeten doen
In geval van nood mag je inderdaad over de witte streep rijden om de auto aan de kant te zetten voor een voorrangsvoertuig, maar deze manier van uitwijken kan gevaarlijk zijn. Bovendien mag je nooit zover doorrijden dat je het kruispunt oversteekt. Om in de toekomst dergelijke problemen te voorkomen, is het verstandiger niet helemaal tot aan de streep door te rijden. Op die manier houd je altijd ruimte over om te manoeuvreren in geval van nood. Ook als je achter een andere auto voor het verkeerslicht moet wachten, houd dan altijd voldoende afstand zodat je kan uitwijken als dit nodig is. Wanneer je de hele achterbumper van de auto voor je kan zien, weet je dat je voldoende afstand hebt gehouden.
Situatie: Snelweg
Voor sommigen is een snelweg niet het meest favoriete stukje asfalt, maar soms ontkom je er niet aan. Snelwegen zijn over het algemeen breed genoeg, maar hoe wijk je nu veilig uit voor die ambulance met sirenes en zwaailichten als je ongeveer 130 km/uur rijdt? Hoor jij bij de groep automobilisten die langzamer gaat rijden als er een ambulance aan komt? Juist op snelwegen moet je nooit vaart minderen. Ook remmen of plotseling wisselen van rijstrook is niet nodig, hierdoor worden vaak ongelukken veroorzaakt.
Wat je zou moeten doen
Blijf met dezelfde snelheid je weg vervolgen en wissel niet van rijstrook. Op de rechterrijstrook ga je zo veel mogelijk rechts rijden, op de linkerbaan houd je zoveel mogelijk links aan zodat de ambulance door het midden kan rijden. Laat de vluchtstrook altijd vrij, in geval van file zal de hulpdienst gebruikmaken van de vluchtstrook.
Situatie: Enkelbaans wegen
Deze situatie herken je vast wel. Wat doe jij nou als je op een doorgaande weg een ambulance met alle toeters en bellen in je spiegel ziet naderen? Geef je extra gas of stop je? Als je er nu bij nadenkt klinkt remmen niet logisch als er een hulpverleningsvoertuig met noodgang aankomt, maar toch is dat wel wat veel mensen doen. Of het nu uit paniek of goed doordacht is: slim is het niet. Andere weggebruikers verwachten niet dat je gaat remmen en – hoe cliché het ook klinkt – een ongeluk zit dan in een klein hoekje. Zelfs de brandweer is niet voorbereid op je manoeuvre. Wist je wel dat hulpdiensten vaak in de problemen komen doordat automobilisten plotseling op de rem trappen? Wat je zou moeten doen Je kan veel beter je weg vervolgen als je niet meteen de mogelijkheid hebt ruimte te maken. Zoek vervolgens een veilig plekje aan de zijkant van bijvoorbeeld een afslag, vluchthaven of bushalte om de ambulance er langs te laten gaan. Blijf rustig, rijd niet harder dan de maximaal toegestane snelheid en laat hulpdiensten passeren zodra je de mogelijkheid hebt. Niet eerder.
Situatie: Rotonde
Je rijdt net op de rotonde als je ziet dat een ambulance met hoge snelheid achter je aan komt. Misschien heb je de neiging om de rotonde zo snel mogelijk te verlaten zodat de hulpdienst snel kan doorrijden, maar als hij diezelfde afslag neemt belemmer je de ambulance nog steeds. Begint het zweet je al uit te breken? Wat je zou moeten doen We spoelen even terug naar het stuk waar jij de rotonde wil verlaten. Dat moet je nooit doen. In geval van nood mag je best een extra rondje op de rotonde rijden. Door de rotonde net zo lang te volgen totdat de ambulance is afgeslagen, weet je zeker dat je de hulpdienst niet ophoudt. Daarna kan jij je weg weer vervolgen.
Situatie: Spoorwegovergang
Hoe vaak hoor je het wel niet. De waarschuwingslampen bij de spoorwegovergang knipperen al en toch rijdt er iemand tussen de slagbomen door naar de overkant. Mocht je soms al geneigd zijn door te rijden terwijl de waarschuwingslampen al beginnen te knipperen, dan denk je waarschijnlijk helemaal niet aan stoppen als een ambulance achter je aan komt rijden. Als jij doorrijdt, kan de ambulance er ook langs en verspil jij geen cruciale minuten voor de hulpbehoevenden.
Wat je zou moeten doen Om heel veel redenen – die we hier niet allemaal gaan opsommen - is het niet verstandig om waarschuwingssignalen bij een spoorwegovergang te negeren. Een ambulance zal zelf niet doorrijden aangezien de gevolgen dramatisch kunnen zijn als hij dat wel doet. Wat je zou moeten doen is zoveel mogelijk aan de rechterkant te blijven, zodat de ambulance links naast je kan gaan staan. Hij verwacht dat de rest van het verkeer wacht totdat hij de spoorwegovergang is gepasseerd. Hetzelfde geldt trouwens voor bruggen. Wist je wel dat in veel gevallen brugwachters worden ingelicht als er een incident is in een bepaalde gemeente? Ze houden de brug dan net zolang open totdat het hulpverleningsvoertuig is gepasseerd.
We zijn benieuwd: is dit nieuwe informatie voor jou of eerder een opfriscursus omdat je al wist wat je moet doen op het moment je voorrangsvoertuigen treft? Mocht je, ondanks bovenstaande tips, niet meer weten wat je moet doen in een soortgelijke situatie, hebben we hier nog enkele algemene tips voor je die je helpen bij het nemen van de juiste beslissing:
- We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: blijf rustig!
- Zet de muziek in de auto niet te hard, op die manier hoor je sirenes sneller en schrik je minder
- Kijk regelmatig in je spiegels