Nu verkopen = afschrijving voorkomen
Bij binnenkomst blijkt de dealer jouw nieuwe aanwinst te hebben verstopt onder een geheimzinnig doek met merklogo. De bubbels staan koud en een bosje fleur is voor u opgehaald. Als je na de onthulling voor het eerst het portier opent en instapt, die heerlijke nieuwe autogeur opsnuift en alle knopjes uitprobeert denk je: ‘Hier gaat niets boven!’ Vervolgens rolt de garagedeur open, start je de motor, zet ‘m in z’n een, geeft gas en rolt over de drempel naar buiten… En dan…??
Dan is die nagelnieuwe auto waarvoor je al een jaar witte bonen in tomatensaus eet, jouw abonnement op Autoweek opzegde en al eeuwen niet meer op vakantie bent geweest per direct een paar duizend euro (!) minder waard… ‘Afschrijving’ heet dat onwelkome fenomeen en het heerst vooral onder jonge auto’s. Als eigenaar heb je er jaarlijks mee te maken, want – vooral in de eerste levensjaren – wordt jouw auto in rap tempo minder waard. Toch is het mogelijk om hier slim mee om te gaan.
Vooral nu, tegen het einde van het jaar, kan afschrijving namelijk een opvallende rol spelen. Want wist je bijvoorbeeld dat een auto die in november 2023 op kenteken is gezet, op 1 januari 2024 in afschrijvingstermen wordt gezien als twee jaar? Terwijl hij in feite maar een jaar en twee maanden oud is? Een handig foefje om waardevermindering tijdens de jaarwisseling te voorkomen, is om ‘m voor oud & nieuw te verkopen. Dit kan financieel zeer voordelig uitpakken en op deze manier houdt je de afschrijvingskosten zo laag mogelijk. Zodat je meer overhoudt voor een nieuwe bolide in het nieuwe jaar!
Wil je het afschrijvingsproces een beetje vertragen? Ook daarvoor hebben we een paar tips
1. Zorg voor z’n innerlijk.
Wat er tijdens een kleine beurt vervangen of onderhouden wordt, verschilt per auto. Een keer per jaar een kleine beurt, of om de 20.000 kilometer is een aanrader. Uw auto wordt dan op ongeveer 20 punten gecontroleerd. Tijdens een grote beurt wordt op ruim 80 cruciale punten gecontroleerd en ook filters (evt) bougies en olie worden vervangen. Hoe vaak dit moet gebeuren staat in het onderhoudsboekje.
2. Zorg voor z’n uiterlijk.
De stofzuiger en de wasstraat zijn vrienden van jouw auto. Hanteer je ze regelmatig, dan ziet jouw auto er niet alleen netter uit, maar de lak en bekleding gaan langer mee. Zorg dus dat je hem regelmatig in het sop zet, vooral als er vogels op hebben gepoept, je vaak onder bomen parkeert of als er ’s winters is gepekeld. Heb je een hond: laat hem altijd op een speciaal plaid zitten zodat hij de stoelen niet ruïneert.
3. Straf hem niet.
Gas geven als jouw start, het rechterpedaal te diep intrappen terwijl je motor nog koud is en uw koppelings- of rempedaal tijdens het rijden onbewust continue enigszins ingedrukt houden… het zijn allemaal afraders. Veel mensen hebben onwillekeurige gewoontes die maken dat diverse onderdelen veel sneller slijten. Let dus op jouw rijvaardigheid en laat je desnoods bijspijkeren tijdens een training. Da’s nog leuk ook!