Leasen of kopen: wat is handig en verstandig?
De trend zette een paar jaar geleden in: veel mensen vinden het in bezit zijn van een eigen auto minder belangrijk. Toch is de mobiliteit en flexibiliteit die een auto biedt onmisbaar. Daarom kijken steeds meer particulieren naar de mogelijkheid van operational lease. Of dat verstandig is? We zetten de voor- en nadelen even op een rijtje.
De pluspunten van lease
Allereerst is er natuurlijk het gemak. Je rijdt altijd een mooie, nieuwe auto en daarbij hoef je zelf niet te betalen voor onderhoud, verzekeringen en wegenbelasting. De facturen hiervoor gaan rechtstreeks naar de leasemaatschappij. Daarbij is bij autopech een belletje genoeg voor hulp en een vervangende auto. De kosten van al dit gemak zitten uiteraard wel ‘verstopt’ in je maandbedrag, maar ze staan wel vast. En dus kom je nooit voor verrassingen te staan.
De minpunten van lease
Het is relatief duur. Je betaalt een vrij hoge rente en een winstopslag voor de leasemaatschappij die tenslotte aan je wil verdienen. De opties op je auto worden volledig ‘afgeschreven’ in de leasetermijn en de restwaarde van de auto wordt tamelijk conservatief berekend. En: leasecontracten zijn vaak niet flexibel. Dus verandert er tussentijds iets aan je persoonlijke omstandigheden – raak je bijvoorbeeld werkloos of ga je failliet – dan zit je nog wel voor een bepaalde periode aan je auto vast, of je betaalt een hoge afkoopsom voor je leasecontract. Bovendien kun je bij leasen vaak niet profiteren van de korting op de nieuwprijs, die je zelf in je zak had kunnen steken. Of onderhandelen als je een jong gebruikte auto bij een particulier of dealerbedrijf koopt.
Blijven sparen
Toch is het ook voor een particulier vaak best interessant om een auto te leasen. Bijvoorbeeld als je zelf een redelijk bedrag gespaard hebt voor een auto, maar niet genoeg voor een nieuwe of jong gebruikte. Omdat je voor de leaseauto een vast, maandelijks bedrag betaalt blijft je geld - minus eventuele borg van meestal drie maandbedragen - op je rekening staan. Nu is de rente momenteel erg laag (slechts ongeveer 1% als je het drie jaar vastzet), dus is het nu zaak om zelf maandelijks door te sparen. Zodat je na drie of vier jaar als de leasetermijn is verstreken een leuk bedrag bij elkaar hebt om je jonge leaseauto zelf over te kunnen kopen. Je profiteert dan van de conservatieve restwaarde en je weet precies wie er in je auto heeft gereden en hoe hij is behandeld. Je hebt je spaargeld op de bank gehouden, toch nieuw gereden en komt tamelijk goedkoop aan een jong gebruikte auto.
Past het bij je?
In ieder geval is het slim om eerst goed na te gaan of particulier leasen bij jouw persoonlijke situatie past, en of het niet toch beter is om zelf te kopen. Als je ondernemer bent en/of een eigen bedrijf hebt, kan het lage bijtellingspercentage van nu meespelen. Veel leasebedrijven spelen ook in op de trend waarbij ZZP’ers goedkoop en onder soepele voorwaarden kunnen leasen. Toch kan het kopen van een jonge, tweedehands auto veel aantrekkelijker en goedkoper zijn. Merken en bedrijven bieden soms leuke financieringsmogelijkheden (lees wel de kleine lettertjes) op nieuwe auto’s. En onderhandelen met particulieren of bedrijven kan een leuke ‘sport’ zijn. Als het bij je past, uiteraard!