Elektrische auto of fiets van de zaak: wat betekent dit voor jouw belastingen?
De wereld van elektrische voertuigen verandert snel, en dat geldt ook voor de fiscale regels die ermee gepaard gaan. Of je nu overweegt een elektrische auto van de zaak te rijden of je werknemers op elektrische fietsen wilt zien, er zijn belangrijke belastingaspecten om rekening mee te houden.
Elektrische auto van de zaak
Het bijtellingspercentage voor elektrische auto's heeft een opwaartse trend doorgemaakt. Van ooit een verleidelijke 0% een aantal jaar geleden, tot de huidige 8% en zelfs een verwachte stijging naar 22% in de toekomst. Dit betekent dat het fiscaal voordeel van het rijden van een elektrische auto van de zaak langzaam afneemt. Daarbij geldt de bijtelling voor een vaste periode van 60 maanden vanaf het jaar van aankoop. Goed nieuws is dat er tot 2024 geen BPM betaald hoeft te worden bij de aanschaf, en motorrijtuigenbelasting is uitgesteld tot 2025.
De regels rondom de bijtelling zijn ontworpen om elektrisch rijden te stimuleren, maar het is duidelijk dat de overheid de fiscale voordelen langzaam afbouwt. Voor elektrische auto's boven een bepaalde prijs wordt het meerdere boven dit bedrag belast tegen 22%.
Elektrische fiets van de zaak
Aan de andere kant is de elektrische fiets van de zaak juist aantrekkelijker gemaakt. Vanaf 1 januari 2020 betaal je als werknemer slechts 7% bijtelling over de consumentenadviesprijs van de fiets en eventuele accessoires. Dit maakt het voor werkgevers interessant om een elektrische fiets ter beschikking te stellen, niet alleen vanwege de fiscale voordelen maar ook omdat het een gezonde en milieuvriendelijke optie is voor woon-werkverkeer.
Bijvoorbeeld, een elektrische fiets van € 2.000 zou een werknemer netto slechts ongeveer € 5 per maand kosten. Bovendien, als de werknemer de fiets voor woon-werkverkeer gebruikt, kan de reguliere reiskostenvergoeding stopgezet worden, wat weer een besparing voor de werkgever oplevert.
Combineren met de werkkostenregeling
Beide opties, zowel de auto als de fiets, kunnen interessant zijn binnen de werkkostenregeling (WKR). Deze regeling biedt werkgevers de mogelijkheid om onbelaste vergoedingen aan werknemers te geven. Een elektrische fiets kan bijvoorbeeld belastingvrij worden ondergebracht binnen deze regeling, wat het nog aantrekkelijker maakt.
Wat Betekent Dit voor Jou?
Als je de overstap overweegt naar een elektrische auto of fiets van de zaak, is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de huidige en toekomstige fiscale regelgeving. Hoewel de voordelen voor elektrische auto's langzaam verminderen, blijven ze een duurzame keuze met fiscale voordelen. Aan de andere kant biedt de elektrische fiets een groeiend voordeel, zowel fiscaal als voor de gezondheid en het milieu.
Het is altijd slim om je plannen te bespreken met een fiscaal adviseur om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van de beschikbare regelingen en voordelen. Zo zorg je ervoor dat je zowel milieuvriendelijk als fiscaal efficiënt bezig bent.