Dit kosten de files
Dat files geld kosten is algemeen bekend, maar nu is onderzocht wat al deze files het Nederlandse bedrijfsleven het afgelopen jaar hebben gekost en wat nou precies de duurste files, snelwegen en knooppunten waren.
Vanwege de economische groei is er steeds meer vrachtverkeer onderweg in Nederland. Deze drukte veroorzaakt extra lange files. In 2017 verloor het bedrijfsleven 1,3 miljard euro aan schade vanwege de files. Het hoogste bedrag sinds de economische crisis. In 2016 lag dit bedrag nog 3 procent lager. Dat is berekend door onderzoeksbureau Panteia in opdracht van de belangenorganisatie Transport en Logistiek Nederland en ondernemersvereniging Evofenedex. Door de files ontstaan vertragingen. Niet alleen bij mensen die op weg zijn naar hun huis of naar hun werk, ook producten en spullen komen te laat aan op hun bestemming. Daardoor komen productieprocessen stil te liggen.
De top files
De ‘duurste’ snelweg van Nederland ligt tussen Burgerveen bij Schiphol en loopt richting het Prins Clausplein bij Den Haag. Dit stuk van de A4 heeft afgelopen jaar bijna 24 miljoen euro aan vertragingen gekost. De A15 en A27 vanuit Ridderkerk en Everdingen richting knooppunt Gorinchem staan op plekken 2 en 3 met een dikke 16 miljoen euro schade voor beide.
Hoe aanpakken?
De grootste knelpunten kosten dus jaarlijks een boel geld. Volgens de voorzitter van Transport en Logistiek Nederland is het dus hoog tijd om juist hier het fileprobleem aan te pakken en roept het kabinet op om actie te ondernemen. Meer asfalt kan hier helpen, maar ook een slimmere indeling van de weg is nodig. Zo hoeven personenauto’s en vrachtverkeer minder vaak te kruizen. In andere gevallen kan een verbetering van het openbaar vervoer uitkomst bieden. Ook rekeningrijden is een veelgenoemde mogelijkheid. Zeker is in ieder geval dat de files de komende jaren alleen maar langer zullen worden als er niets gebeurd.