De voordelen en nadelen van private lease
Een nieuwe auto kost in Nederland gemiddeld bijna 35.000 euro. Een flink bedrag dat veel mensen niet kunnen betalen. Een auto leasen is dan een mogelijkheid om wél in een nieuwe auto te rijden, alleen was lease tot een paar jaar geleden alleen mogelijk voor werknemers van een bedrijf. Als privé rijder had je er dus niets aan. Maar daar is verandering in gekomen want dankzij private lease (of privé lease) kunnen nu ook mensen zoals jij en ik in een nieuwe auto rijden.
Een private leasecontract afsluiten
Inmiddels hebben heel veel mensen de voordelen van private lease ontdekt. Vijf jaar geleden, in 2014, waren er nog geen twintigduizend private leasecontracten. In 2018 waren dat er al zo’n 150.000. Misschien verrassend: de grootste aanbieder van private lease is de ANWB. Waarschijnlijk omdat de ANWB goede deals heeft, maar zeer zeker ook vanwege het betrouwbare imago van deze oerdegelijke organisatie.
Daarnaast kan je tegenwoordig bijna overal een private leasecontract afsluiten. Natuurlijk bij traditionele leasemaatschappijen maar ook winkelketens als de Hema, Albert Heijn en de Mediamarkt zijn erop ingesprongen. En ook bij je lokale autodealer kan je zeer waarschijnlijk terecht voor private lease.
Voordelen van private lease
Een auto leasen is dus niet langer voorbehouden aan zakelijke rijders. Toch is private lease als product al lang bekend. Het is eigenlijk full operational lease maar dan voor particulieren.
De voordelen zijn hetzelfde: de auto is en blijft eigendom van de leasemaatschappij die zorgt voor het onderhoud, verzekering, eventuele schadeafhandeling en wegenbelasting. Ook bijkomende zaken als pechhulp, vervangend vervoer en inzittendenverzekering maken vaak onderdeel uit van het leasecontract.
Meer en meer consumenten kiezen dus voor de voordelen van een auto privé leasen, een ontwikkeling die past in de beweging van autobezit naar autogebruik. Toch blijven we een zuinig volkje want het zijn met name de kleine stadsauto’s die populair zijn als private leaseauto. In de lijst van meest gewilde leaseauto’s voor particulieren vinden we bijvoorbeeld de Volkswagen Polo, Kia Picanto, Toyota Aygo, Ford Focus en Peugeot 108.
Nadelen van private lease
Ondanks alle voordelen van private lease blijft het verstandig om ook naar de nadelen te kijken. Want die zijn er zeker ook. Veel aanbiedingen lijken aantrekkelijk, maar uiteindelijk moet iemand er ergens geld aan verdienen. Om te beginnen is het belangrijk te kijken naar de contractduur. Veel contracten hebben een looptijd van een paar jaar, bijvoorbeeld 5 jaar. Vraag jezelf af of je die periode kan overzien. Ga je net samenwonen? Dan heb je over 5 jaar misschien wel kinderen en wil je een grotere auto.
Maar er zijn natuurlijk talloze andere redenen om van je leasecontract af te willen. Denk aan een ander baan, verhuizing of echtscheiding. Wat de reden ook is, tussentijds je leasecontract opzeggen kan veel geld kosten.
Check daarnaast ook hoeveel kilometer je jaarlijks mag rijden. De grens ligt vaak rond de 10.000 kilometer en dat is voor veel mensen net te weinig. Rij je meer dan moet je bijbetalen. Je moet dan echt gaan bijhouden hoeveel kilometer je rijdt en halverwege het jaar misschien wel concluderen dat je minder vaak op familiebezoek kan dan je gewend bent.
Tot slot wordt private lease meegenomen bij de aanvraag voor een hypotheek. Als je dus op korte termijn ook nog een huis wilt kopen dan kan je beter geen auto gaan leasen. Daar komt bij dat private lease sowieso niet de goedkoopste manier is om auto te rijden. Wil je écht voor een bodemprijs een auto voor de deur? Koop dan gewoon voordelig een tweedehands auto die je oprijdt.
Let ook hier op
Als we er nog dieper op ingaan dan zijn er nog talloze andere ‘addertjes’ te ontdekken. Zo hanteren de verschillende leasemaatschappijen vaak verschillende regels omtrent het aantal schadevrije jaren. De een werkt met een korting bij veel schadevrije jaren, de ander rekent juist een meerprijs bij weinig schadevrije jaren. En als je langer dan drie jaar in een private leaseauto rijdt (dus als je geen eigen auto meer hebt) dan vervallen je schadevrije jaren. Dat is vervelend als je op een gegeven moment weer een auto wilt kopen en een verzekering wilt afsluiten. Dan begin je weer bij nul met het opbouwen van schadevrije jaren.
Ondanks alle mooie reclames van de verschillende aanbieders is het dus heel belangrijk om de voordelen en nadelen van private lease goed af te wegen. Het is niet voor iedereen geschikt en ook niet altijd voordeliger. Maar als je kiest voor veiligheid en zonder veel gedoe een nieuwe auto wilt rijden dan is private lease zeker het overwegen waard!