Boete voor rijden met smartwatch
Een smartwatch om de tijd in de gaten te houden? Nee, die functie is niet belangrijk voor het slimme horloge. Met een smartwatch je smartphone overnemen, dat is wel belangrijk. Handig, maar je kan zomaar een fikse boete krijgen als je het klokje om je pols houdt als je achter het stuur stapt.
De smartwatch. Voor degene die nu niet weet waar we het over hebben: het is het meest slimme horloge van dit moment. Als je er een beetje bij wil horen, scoor je een smartwatch. Gewoon, omdat het leuk speelgoed is of omdat het als ontzettend handig wordt bestempeld. Een smartwatch is namelijk draadloos verbonden met je telefoon en tablet en waarschuwt direct wanneer er een oproep, nieuw bericht of een update is. En laat die functie nu net het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens overtreden.
Niet vasthouden of om pols
Techblog Alwayswith, dat navraag deed bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu, meldt dat de smartwatch onder Artikel 61a van het Regelement verkeersregels valt. Hierin staat dat degene die een motorvoertuig bestuurt geen mobiele telefoon mag vasthouden. Het begrip ‘vasthouden’ moet ruim worden opgevat. Niet alleen vasthouden is verboden, maar ook de telefoon bijvoorbeeld klemmen tussen oor en schouder is niet toegestaan. De smartwatch, die je dus om je pols houdt, blijkt ook niet te mogen achter het stuur. Het ministerie geeft wel aan dat het aan de rechter is om een definitieve interpretatie van het wetsartikel te geven. Word je achter het stuur betrapt met zo’n hip klokje, dan riskeer je een boete van 230 euro. Exclusief administratiekosten wel te verstaan.
De wereld binnen handbereik?
Betekent dit dan ook direct het einde van de smartwatch in Nederland? Als het verboden is het horloge te dragen achter het stuur, wat heb je er dan nog aan? Uiteraard zijn wij voorstander van veiligheid in het verkeer en keuren dus het gebruik van de mobiele telefoon achter het stuur niet goed, maar is deze revolutionaire ontwikkeling niet de dupe van de Nederlandse regeltjes en wetten? Of is de smartwatch eigenlijk helemaal geen nuttige toevoeging op je telefoon? De meningen zijn verdeeld. Sommigen vinden inderdaad dat de smartwatch helemaal niet handig is en dat fabrikanten om een financiële reden met de horloges op de proppen kwamen. De markt voor smartphones en tablets blijken niet de groei in omzet vast te houden en dus zijn ze op zoek naar manieren om alsnog te verdienen aan mobiele apparaten. Wist je wel dat je zelfs gek kan worden van je eigen smartwatch door de hoeveelheid notificaties?
Net als je smartphone laat het horloge je op een bepaalde manier weten dat je een bericht hebt ontvangen, bijvoorbeeld door een trilling of het oplichten van het scherm. Zeker als je wat groepsgesprekken op je WhatsApp hebt of zeer actief op Facebook bent, kan je in korte tijd heel wat berichten ontvangen wat uiteindelijk zeer vervelend is. Lijnrecht tegenover de focus op razendsnelle informatievergaring staat de handigheid van het klokje. Het moet namelijk het aantal keren dat je je mobiel uit je broekzak haalt verminderen. Je kan namelijk op een smartwatch makkelijk door je contacten scrollen en direct bellen, zonder je mobiel te hoeven pakken. Of kijk simpelweg op je horloge of je berichten hebt om vervolgens te beslissen of je je telefoon toch even pakt. Dit is slechts het topje van de ijsberg, want de smartwatch maakt het ook mogelijk Apps te downloaden, muziek te luisteren en foto’s en video’s te maken. Het kan zelfs je telefoon voor je vinden als je ‘m kwijt bent. Wat vind jij? Groot gelijk dat je geen smartwatch om je pols mag hebben tijdens het autorijden of gaat dit veel te ver?