Autowaarde opvragen bij ANWB Koerslijst of Autotelex?

Ga je je auto verkopen? Of wil je een andere auto kopen? Dan wil je natuurlijk vooraf weten wat de auto ongeveer waard is. Bij verkoop om een goede verkoopprijs te vragen en bij koop om te garanderen dat je niet te veel betaalt. Er zijn verschillende websites waar je de dagwaarde en inruilwaarde van een auto kan berekenen. Wij vergelijken er twee: de ANWB Koerslijst en Autotelex.

 

ANWB Koerslijst

In de ANWB Koerslijst kan je direct de autogegevens opvragen met het kenteken en het aantal gereden kilometers. Als je het kenteken niet weet kan je ook zoeken op merk, type en bouwjaar van de auto. Daar komen we meteen het eerste nadeel tegen van de ANWB Koerslijst: er zijn namelijk geen gegevens beschikbaar voor auto’s ouder dan 15 jaar! En dat is best een beetje vreemd als je weet dat auto’s in Nederland gemiddeld bijna 11 jaar oud zijn. Er rijden dus ook nog heel veel auto’s rond van 15 jaar en ouder, maar de ANWB Koerslijst heeft er geen gegevens van.

 

Is de auto jonger dan 15 jaar dan kan je wél bij de ANWB terecht om de waarde aan te vragen. Je krijgt dan ook meteen veel informatie. Je ziet bijvoorbeeld de oorspronkelijke nieuwprijs en je kan direct ook de maandelijkse autokosten berekenen. Zo weet je meteen wat je elke maand kwijt bent voordat je de auto koopt. Daarnaast kan je dus ook een koerslijst berekening doen. Dit zijn richtprijzen, maar ze geven wel een goede indicatie.

 

De ANWB Koerslijst geeft verschillende prijzen:

●     Verkoopprijs door Bovag-autobedrijf met garantie

●     Verkoop door merkdealer met garantie

●     Inkoop- of inruilprijs (aankoop door het autobedrijf)

●     Aan / verkoop tussen particulieren

●     Meeneemprijs

●     Veilingprijs

●     Dagwaarde

 

Autotelex

Ook bij Autotelex kan je de waarde van je auto opvragen. Hiervoor heb je ook weer het kenteken van de auto nodig en de kilometerstand. Daarnaast vraagt Autotelex naar de meldcode. Dit zijn de laatste vier cijfers van het chassisnummer. Deze code vind je meestal onder de motorkap of in het portier van de auto, en het staat ook op het kentekenbewijs.

 

De meldcode is dus wel een nadeel van Autotelex en dat is waarschijnlijk ook de reden waarom vooral autobedrijven er gebruik van maken om een prijsindicatie op te vragen. Voor particulieren is Autotelex minder geschikt. Zeker als je een auto gaat kopen is het opvragen van de waarde via Autotelex een stuk lastiger omdat je de meldcode dan waarschijnlijk niet weet. Die zou je aan de verkoper moeten vragen. Maar heb je alle gegevens compleet dan geeft Autotelex een accurate indicatie van de oorspronkelijke nieuwprijs, de dagwaarde en de inruilwaarde. Het verschil tussen die laatste twee is de winst die een autobedrijf kan maken op de verkoop van de auto.

 

Vergeleken met de ANWB Koerslijst geeft Autotelex minder informatie. Wel kan je direct een waarderapport downloaden met alle gegevens over de auto en je kan doorklikken naar Gaspedaal.nl om in het occasionaanbod naar vergelijkbare auto’s te zoeken. Autotelex is bovendien erg betrouwbaar, duizenden autobedrijven werken met de data van dit bedrijf om restwaarden te bepalen, en om een verkoopwaarde en handelswaarde op te vragen.

 

Conclusie

Voor particulieren die een auto gaan kopen of verkopen is het opvragen van de waarde via de ANWB Koerslijst aan te bevelen.

 

De ANWB geeft veel informatie over de dagwaarde, maar ook over de verkoopprijs die je bij een merkdealer of Bovag-autobedrijf kan verwachten. Zo kan je zien of de prijs van een geadverteerde occasion niet te hoog is. Ga je je auto verkopen dan zie je meteen welke prijs een autobedrijf bij inruil voor jouw auto zou betalen, en ook geeft de ANWB een vraagprijs bij verkoop aan een particulier, bijvoorbeeld via Marktplaats. Tot slot kan je bij de ANWB ook nog een berekening opvragen van de maandelijkse autokosten. En dat is zeker handig als je overweegt een auto te kopen.

 

Autotelex is marktleider in voertuigdata. Het zijn vooral autoverzekeraars, vergelijkingssites, sites van importeurs en autobedrijven die gebruikmaken van de informatie van Autotelex. Ook particulieren kunnen hier terecht voor de dagwaarde en inruilwaarde van hun auto, maar opvragen is wel iets lastiger omdat je de meldcode van de auto moet hebben. Vooral bij aankoop van een auto is de meldcode moeilijk te achterhalen omdat deze alleen op het kentekenbewijs staat en op de auto zelf als laatste vier cijfers van het chassisnummer.

 

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands