Auto van zakelijk naar privé overzetten

Voor ondernemers die een auto op de zaak hebben staan kan het in sommige gevallen interessant zijn om deze over te zetten naar privé. Met andere woorden: de auto staat dan niet meer op de balans van de onderneming maar geldt als privébezit. Wat hiervan de voor- en nadelen zijn leggen we je hier uit.


Waarom een auto op de zaak?

De belangrijkste reden voor ondernemers (ook zzp’ers) is dat je profiteert van een flink aantal belastingvoordeeltjes. Alle kosten die je maakt met de auto mag je namelijk aftrekken van de winst. Dit zijn voor de hand liggende kosten zoals de aanschafkosten, afschrijving, brandstof, onderhoud, verzekeringen en de wegenbelasting. Daarnaast zijn ook parkeerkosten en bijvoorbeeld kosten voor de wasstraat van de winst aftrekbaar. Door al deze kosten op te voeren, die je privé ook zou maken, verlaag je de winst van je onderneming en betaal je minder belasting.


Bijtelling betalen

Uiteraard is de Nederlandse Belastingdienst ook niet dom en is het voordeel niet onbeperkt. Je hebt namelijk al snel te maken met de bijtelling. Alleen als je privé minder dan 500 kilometer per jaar rijdt hoef je geen bijtelling te betalen, in alle andere gevallen wel. Deze bijtelling is een soort financiële compensatie die je betaalt aan de Belastingdienst voor het privégebruik van je auto op de zaak. Die bijtelling is een percentage van de cataloguswaarde van de auto. En dat percentage is dan weer afhankelijk van hoe groen jouw auto is. In 2023 is de bijtelling voor elektrische auto’s bijvoorbeeld 16 procent (tot een bepaalde cataloguswaarde) en voor alle andere auto’s 22 procent. Wel is het zo dat dit voordeel voor elektrische auto’s steeds minder wordt. In 2026 is de bijtelling voor alle auto’s 22 procent. Deze bijtelling wordt opgeteld bij je salaris en daar betaal je weer loonbelasting over.


Wanneer je auto van zakelijk naar privé

Al met al zijn er dus heel wat fiscale voordelen om een auto op de zaak te zetten en niet als privé auto in te zetten. Toch zijn er situaties denkbaar wanneer het juist gunstiger om je auto van zakelijk naar privé over te zetten. Soms is dit zelfs verplicht, bijvoorbeeld als je minder dan 10 procent van alle kilometers zakelijk rijdt. De Belastingdienst ziet de auto dan als privébezit. Het voordeel is dat je dan ook geen bijtelling betaalt. Daarnaast kan je van alle zakelijke kilometers 21 cent per kilometer aftrekken van de winst. Ook bij duurdere auto’s kan het interessant zijn om deze niet meer zakelijk te gebruiken, maar als privé auto in te zetten. Bijvoorbeeld wanneer je de bijtelling te hoog vindt. Let wel op dat je een goede kilometerregistratie bijhoudt van alle zakelijk ritten om gebruik te kunnen maken van de 21 cent kilometervergoeding.


Kan je zomaar je auto van zakelijk naar privé omzetten?

Dat hang af van je persoonlijke situatie. Als je een BV hebt en de auto staat op naam van die BV dan kan je altijd switchen. Dit doe je door als privépersoon de auto te kopen van de BV. Hiervoor is wel een officiële koopovereenkomst nodig, maar in principe is er dus geen bezwaar om op deze manier de auto als privé te registreren. Wanneer je een eenmanszaak hebt, bijvoorbeeld als zzp’er, dan kan je niet zomaar wisselen. De auto staat dan namelijk niet op naam van een apart bedrijf, want je bent als eenmanszaak zelf het bedrijf. Werk je als zelfstandig ondernemer? Dan is het dus goed om vooraf uit te zoeken wat de beste keuze is, je zit er namelijk aan vast.


Zakelijke auto verkopen

Heb je een auto die je zakelijk gebruikt en wil je deze verkopen? Dat is geen probleem. Let wel op aan wie je de auto verkoopt: aan een bedrijf of een particulier? Er zijn namelijk gevolgen voor de BTW. Iedereen die ooit naar een tweedehands auto heeft gezocht kent de termen marge-auto en BTW-auto. Als je jouw zakelijke auto verkoopt aan een particulier dan is er sprake van een marge-auto. Je betaalt in dat geval BTW over de winst. Dat is wanneer de verkoopprijs hoger is dan waarvoor de auto op de balans staat. Als je geen winst maakt betaal je ook geen BTW. Verkoop je je auto aan een ondernemer en heb je de BTW zelf bij aanschaf van de auto teruggevraagd? Dan reken je bij verkoop aan die ondernemer BTW over de verkoopprijs. Deze BTW moet apart op de factuur worden vermeld.

Je zakelijke auto verkopen kan natuurlijk ook bij ikwilvanmijnautoaf. Via ons online platform heb je toegang tot een groot netwerk van professionele handelaren die elke dag auto’s inkopen voor hun klanten. Je auto verkopen is helemaal gratis en gaat volledig online. Vul vandaag nog je kenteken in plus alle aanvullende informatie en ontvang snel een passend bod!

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Ontvang gratis en
vrijblijvend een bod.

Ik weet mijn kenteken niet

Handmatige invoer

Of voer kenteken in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands